Mattilsynet viderefører dispensasjonen om bløgging og sløying av notsei
Publisert: av Bjørn KvalheimNærings- og fiskeridepartementet har i brev datert 25. januar 2021 anbefalt at Mattilsynet vurderer en videreføring av dispensasjonene fra fiskekvalitetsforskriften (28. juni 2013 nr. 844) §§ 7, 8 og 26 annet ledd. Bestemmelsene § 7 og § 8 gjelder krav om at sei skal bløgges og sløyes før omsetning. Det ble i 2020 gitt midlertidig dispensasjon fra §§ 7 og 8 med grunnlag i usikker markedssituasjon for hvitfisknæringen som følge av koronapandemien.
Vedtaket lyder som følger:
Med hjemmel i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 39 fatter Mattilsynet følgende vedtak:
-Fartøy og virksomheter på land gis dispensasjon fra kravet til sløying og bløgging av notsei som skal eksporteres til tredjeland, og tillates å fryse denne inn rund.
- Fisk som ikke bløgges og/eller sløyes skal likevel håndteres slik at kvaliteten ikke forringes i form av skader, buktæring og andre innvollsmerker, framtredende nedbrytningsprosesser eller unormale sensoriske egenskaper.
- Dispensasjonen gjelder så lenge det grunnet situasjonen med covid-19 foreligger et særlig tilfelle, men foreløpig begrenset ut 2021.
Les hele skrivet HER