Regjeringen gir tre milliarder kroner til renere hav

Publisert: av Kenneth Karlsen

Norge vil bidra med over tre milliarder kroner til en rekke tiltak for bærekraftig havforvaltning i perioden 2020-2024. Tiltakene annonseres på Our Ocean konferansen som begynner i Oslo i dag. Den samler 500 ledere og 100 ungdomsrepresentanter fra rundt 100 land som legger frem konkrete løsninger for å beskytte havet og utnytte havressursene bedre.

- Vi må både beskytte havet mot forurensing og legge til rette for fortsatt mat- og energiproduksjon fra havet. Det er bare gjennom en bærekraftig forvaltning av havområdene og ved å ta i bruk ny teknologi, at vi vil lykkes med å skape nye jobber og næringer. Alle land må bidra mer og Norge vil trappe opp innsatsen både nasjonalt og internasjonalt, sier statsminister Erna Solberg, som er hovedtaler på konferansen.

Flere enn tre milliarder mennesker har havet som livsgrunnlag. Havnæringene bidrar med 1500 milliarder dollar årlig til den globale økonomien. Også for Norge er havbaserte næringer er svært viktige. Havnæringene bidrar til om lag 70% av norske eksportinntekter.

- Norske havnæringers rolle i å utvikle og ta i bruk nye bærekraftige løsninger nasjonalt og internasjonalt er viktig. Regjeringen vil sette i gang 16 omfattende tiltak til over 3 milliarder kroner i perioden 2020-2024, sier Solberg.

Norge har vært en aktiv støttespiller for de årlige Our Ocean-konferansene, som begynte i 2014. I år er Norge ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide vert for konferansen.

- Havet gir mat, energi, arbeidsplasser og velferd for mennesker over hele verden. Men forskning viser at havet er blitt varmere, surere og mindre salt. Dette har alvorlige konsekvenser for livet under vann, fiskerinæringen, havnivået og værforhold. Mange av disse endringene skjer raskere enn vi tidligere har trodd. Derfor må vi samarbeide på tvers av landegrensene og styrke partnerskap mellom næringsliv, forskning, myndigheter og organisasjoner. Denne konferansen er nettopp en slik møteplass, sier Eriksen Søreide.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein åpner ungdomsdelen av konferansen, «Youth Leadership Summit», som samler 100 deltakere fra 48 land.

- Fremtidens ledere må bli hørt i klima- og miljøsaker. Blant annet skal de ta opp arbeidet mot plast- og annen marin forsøpling, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

- Norge er pådriver for at en ny global avtale mot marin forsøpling og mikroplast skal være på plass innen 2023. En slik avtale vil være viktig for å ta vare på havmiljøet og for å nå FNs bærekraftsmål om blant å redusere forurensing av havet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Fiskerikriminalitet er et annet viktig tema på konferansen, der Norge vil fremheve en felles ambisjon om en blå økonomi fri for kriminalitet.

- Havet er en viktig kilde til mat, arbeidsplasser og velferd. Det er tre av grunnene til at kampen mot fiskerikriminalitet er så viktig for Norge. Vi som har ansvaret for store havområder har også et særskilt ansvar for å løfte denne saken, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

- Norge har også mye å bidra med gjennom vår lange erfaring med sameksistens på havet mellom olje- og gassproduksjon, aktive fiskerier og en stor havbrukssektor, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

 

Les hele pressemeldingen her:

Siste nytt